Hur får man ett ehandelsbolag att växa?

Hur får man ett ehandelsbolag att växa? 2013 var ett ganska svagt år för oss på Headler. Vi gjorde förvisso en hel del bra saker, styrde upp struktur och kundservice bland annat, men vår tillväxt var ganska låg (hörlurar var också årets julklapp året innan dvs 2012, vilket såklart drev upp försäljningen oväntat bra det året). Försäljningen ökade dock inte 2013, mycket på grund av att vi hade fokus på annat håll (genom att starta startupbolaget Osom, nu sålt, och på att satsa hårdare på vår webbyrå Grebban). När vi sålde Osom kände vi, nu måste vi börja växa igen. Så mycket outnyttjad potential och tusen möjligheter.

Och växt har vi, särskilt i Q2. Exempelvis, över 100% tillväxt omsättningsmässigt mot samma månad förra året (då var det en av våra bästa månader under hela förra året ska sägas också) och över 100% mot förra månaden (maj alltså).

Det intressanta med ehandel är att det sällan är en eller två saker som gör att man växer, utan många småsaker. När vi började lägga upp en taktik för hur vi ska se till att Headler växer hade vi många idéer på hur detta skulle gå till. Det visade sig vara en stor blandning av alla dessa som fungerade. Här är sammanfattning över några saker vi gjort som fungerat.

Sortiment

Kort och gott, vi har utökat snabbt och fortsätter göra så. För att ha möjlighet till att göra detta jobbar vi i många fall med ”on demand”-sortiment, dvs vi skeppar direkt från leverantör á la dropshipping eller helt enkelt köper in från resp leverantör först när någon beställt produkten. På så sätt kan vi utöka sortimentet snabbt utan att ta så mycket lagerrisk. En viktig lärdom från detta är hur viktigt det är att kommunicera leveranstid. På de produkter vi inte har i vårt egna lager skriver vi alltid längre leveranstid på redan på produktnivå, för att skapa rätt förväntningar på kunderna.

Ny betalningsleverantör

 • Vi bytte till Klarna Checkout 1 maj

Vi har varit nöjda med våra tidigare betalningsleverantörer Payson, Sveawebpay och Paypal men just nu är Klarna Checkout den absolut bästa betalningsflödet på den svenska marknaden (särskilt för mobilen). Och yes, konverteringen har ökat av det. Enda nackdelen är att de idag inte har stöd för företagsköp. Tills detta är löst har vi en beställningssida för företag separat (via epost).

Aktiv prissättning

 • Reviderat priserna oftare och mer aktiva på prisjämförelsesajterna

Något Niclas Heurlin mfl brukar prata om värdet av dynamisk prissättning. I många fall kan man vinna ordrar eller få in kunder på att vara smart och lägga sig rätt prismässigt. Historiskt sett har vi varit ganska dåliga på detta och reviderat priserna ganska sällan. Nu har vi börjat jobba med aktiv prissättning. Inte dynamisk, för vi har inget system eller avancerade regler kring det (som t.ex. Enferno har), men vi ändrar priserna lite oftare. I gengäld har vi kraftigt ökat vår försäljning via prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner.

Nyhetsbrev

 • Skicka nyhetsbrev oftare

Under våren märkte vi en tydlig korrelation mellan de veckor vi skickade nyhetsbrev och inte. Försäljningen ökade alltid mer de veckorna.  Det var inte det att nyhetsbrevet nödvändigtvis gav jättemånga ordrar som vi kunde härleda till det men vi blev top-of-mind för folk.  Sedan dess har vi skickat nyhetsbrev mycket mer kontinuerligt, mellan 2 och 6 gånger per månad. Några lärdomar av detta har varit att har man ett riktigt bra erbjudande (t.ex. 20% rabatt) så ger det mycket sämre resultat att bara skicka ut det i ett enda nyhetsbrev. Effekten blir mångdubblad genom att skicka påminnelsemail om erbjudandet t.ex. 1 dag innan det går ut.

Google Adwords

 • Börjat jobba med Google Adwords

Historiskt sett har vi inte jobbat med Google Adwords alls, vilket är ganska otroligt med tanke på hur viktigt det är för många andra ehandlare. Vi har testat det några korta perioder men i extremt liten skala. Under våren har vi börjat testa oss fram med googleannonsering och optimerat oss fram till att få det att fungera ganska bra. Fortfarande är sökmotoroptimering med de organiska resultaten mycket viktigare för oss (t.ex. en 1a position på ordet hörlurar) men cpc blir allt viktigare. Också för att kunna få in ordrar på nya märken och modeller snabbare, innan vi hunnit få de att ranka bra i organiska resultatet.

Sociala medier

 • Posta på Facebook kontinuerligt
 • Blogga kontinuerligt (med internlänkar)

Det är svårt att se en tydlig effekt av sociala medier men helt klart finns den, särskilt för att hålla oss ”top-of-mind” till befintliga kunder. Troligtvis ökar vår trovärdighet ganska markant genom att vara duktiga på sociala medier, vilket har gjort det till ett viktigt vapen i tillväxttänket. Vi jobbar med vår egen blogg i någon slags ”content marketing”-anda men den är i mångt och mycket även ett seo-verktyg, där vi kan få internlänkar till nya märken och modeller snabbt. När vi gör våra nyhetsbrev, återanvänder vi innehållet till bloggen.  En sak vi märkt när vi sponsrar inlägg på Facebook-sidan är att de ofta får bättre effekt om man fyller i att den ska synas i flera dagar. Man kan välja så de syns i flera dagar istället för en, så t.ex. de 50kr i budget man lagt på den posten sprids ut över 2-7 dagar.

Affiliateprogram

 • Startat affiliateprogram

Ännu en sak vi inte haft igång fast vi vetat att vi borde är affiliateprogram. Tills nyss har vi inte jobbat med affiliates alls. Nu kör vi Adrecord (signa upp här) och har sett det sakta men säkert öka senaste tre månaderna. Det är fortfarande ganska små nivåer men i takt med att vi hittat några duktiga affiliates att jobba med börjar det ge resultat. Viktig lärdom här är att det krävs en hel del arbete för att hitta bra affiliates. Affiliateprogram är inget självspelande piano, även om det är en av de minst tidskrävande marknadsinsatserna.

Så för att sammanfatta…

Det är många olika saker som gjort att vi börjat växa ordentligt igen. Kortfattat kan man säga att allt åsyftar till dessa tre områden, som ju i sig självt kan sammanfattas i ”kunderbjudande”:

 1. Sortiment
 2. Trafik & Konvertering
 3. Attraktivitet

Vi har dock en lång resa kvar för att växa mer. Här är några fler saker som antagligen skulle göra att vi kan växa ännu mer i framtiden:

 • Bättre sajt (framförallt interaktionsdesign och navigation)
 • Göra sajten responsive
 • Bättre SEO (mer länkar till sajten, fler och bättre landningssidor, bättre content)
 • Bättre Adwordsoptimering (mer dynamiskt, automatiserat och aggressivt)
 • Retargeting

Och under juli ska vi testa radioreklam i Stockholm för att se hur det fungerar. Spännande och lärorika tider!

15 Kommentarer

 1. […] skriver bra om vikten av att ha rätt lagersaldon om man vill öka försäljningen. Och han har rätt, jag tog mina pengar och beställde en […]

 2. N!cklas skriver:

  Mycket intressant även om man inte (ännu…) pysslar med ehandel

 3. Erik skriver:

  Kul bloggpost! Jag blir riktigt sugen på att själv ge ehandel ett försök när jag läste den. Extra intressant det där med aktiv prissättning, som icke ehandlare har jag aldrig ens tänkt den tanken.

 4. KennethBync skriver:

  This is [url=http://doxycycline.science/]doxycycline[/url] not a complete list of side results as well as others may happen. RALES was ended early, after a mean follow-up of 24 months, [url=http://cheaplevaquin.webcam/]cheap levaquin[/url] due to substantial mortality perk spotted on a planned meantime analysis. You may be able to take Erythromycin if you are taking dihydroergotamine, phenytoin, theophylline, cholesterol-lowering medications, alprazolam, valproic acid, various other anti-biotics, triazolam, ergotamine, blood thinners or carbamazepine, or if you have myasthenia gravis or liver illness, but you [url=http://buydiclofenac.webcam/]voltaren drug[/url] will certainly constantly should make certain you let your doctor understand regarding those beforehand. The following health care conditions will certainly be very important to mention: low degrees of potassium in [url=http://cheapprozac.science/]purchase prozac online[/url] the blood, individual or genealogy of Long QT, diabetic issues, myasthenia gravis, joint troubles, renal system or liver illness, along with seizures or epilepsy. Inform your medical service provider if you plan to integrate Levaquin from other medications you are additionally taking – such as antidepressants, tacrolimus, diuretics, theophylline, irregular heart beat medicines, nonsteroidal anti-inflammatory medicines, antipsychotics, dental medicines for diabetic issues, insulin, anticoagulants, and cyclosporine, as interactions have actually been reported. Medicines are [url=http://bupropion.science/]bupropion[/url] often suggested for objectives apart from those specified in a Medication Guide. Diflucan is not meant (and as a result need to not be made use of) [url=http://tretinoin.party/]home[/url] for the procedure of viral infections, such as flu and frost. At the 1 mg/kg dosage, fetal rabbits showed an increased incidence of malformations (ventricular hypoplasia, interventricular septal issue, round aortic arc, constriction of ductus arteriosus, interrupted ossification of vertebral arc, vertebral as well as rib malformations, [url=http://buylipitor.webcam/]lipitor[/url] omphalocele, and gallbladder agenesis) and also developmental variations. This is very important [url=http://cheapindocin.party/]indocin[/url] as you may feel better also prior to the infection has been therapy totally. Genitourinary adverse effects [url=http://diclofenac.top/]diclofenac[/url] connected with zidovudine have consisted of urinary regularity and urinary system hesitancy. The following moderate negative effects are feasible: joint pain, stale [url=http://genericcafergot.webcam/]generic cafergot[/url] nose, light skin breakout, problem, nausea or vomiting, dizziness, menstruation discomfort, and stomach pain. Hypertension typically has no signs, so you could not even really feel that you [url=http://buyantabuse.science/]buy antabuse[/url] have high blood tension.

 5. 年齢| しばらくの間、とあなたは 私は最大の今まで|これまでにを発見|に出くわしました|私は} {出て発見しました。 しかし ボトムライン結論、何に関してで? 供給源 あなたはありますか?
  新作 新品 2015春夏新色追加

 6. トピック対象この | 多大にするためにたくさん | 確かに間違いなく | ありますあります。ポイント| すべてのすべて あなたが作った 私は本当に好き。
  国内即発 店舗品質ー価格絶対のお買い得

 7. あなたが持っている 驚異 情報 ここに記載されている。
  国内即発 新作最低price

 8. 幸せになるための時間| それはだそれはのための計画| いくつかのいくつかする時間長期的長期 と| そ​​れだそれはあります。このポストを | 学び読ん、私はすることができる場合、私は| 私がした私が持っている したい 弁護士あなた数 注目度抜群 問題または提案。 おそらく​​、あなたはことができますこの記事を|記事を参照​​に関連する 後続が次の書き込み。 I たいそれは| 約約 | 問題物事 | | がさらにもっと 学ぶ読ん!
  中古 激安 国内即発

 9. 右ここに行っ受信|私はあなたはよあなたがします限りを愛しました。 スタイリッシュなあなたのオーサリング、| 魅力上品スケッチです。それにもかかわらず、あなたはgetコマンド得 それ以上のあなたは、以下のものが提供されたいです。 これを遮蔽することが多い内側ケース|ほぼ非常に多くがまったく同じ| のようなので、以前は再び| 複数のさらなるを体調不良紛れもなく来ます。
  日本正規専門店 国内即発

 10. あなたたちはになりがち何あまりにも誰もが愛する。 この 報告露出が賢い仕事と!私|私たち| |私の個人的な私の| に君たちを追加して組み込まれた私がしたみんなの作品素晴らしい追いつきます自身ブログロール。
  100%新品銀行為替 国内即発

 11. マグニビート! ウェブサイト、どのようにあなたがあなたを修正しながら弟子を|私はに希望したい でした私はブログウェブサイトに加入しますか?アカウント|私は、許容できる取引助け助け。私がされていた小さな |明るいクリアなこのブロードキャストの知り合いビットは提供提供 アイデア
  国内即発 本物 正規店

 12. Anton skriver:

  Artículo Terrific! Ese es el tipo de información que se supone que debe ser compartido a través de la. Que pena por los motores de búsqueda por ahora no esta posicionando publicar más alto!
  Vamos una y discutir con el sitio. Gracias =) Mi blog sobre este tema http://helsen.top/koarktasjon-hos-barn/.

 13. aser2vt5ud skriver:

  [url=http://buy-propecia.trade/]buy propecia[/url] [url=http://wellbutrin-generic.xyz/]wellbutrin[/url] [url=http://cymbaltamedication.trade/]cymbalta[/url]

 14. aserdjrh3t skriver:

  [url=http://metforminhydrochloride.eu/]metformin[/url] [url=http://nexium40mg.science/]nexium[/url] [url=http://prednisoneonline.top/]prednisone on line[/url] [url=http://prednisonesteroid.bid/]prednisone steroids[/url]

 15. aser1ac3b7 skriver:

  [url=http://furosemidelasix.webcam/]furosemide lasix[/url] [url=http://otcviagra.in.net/]otc viagra[/url] [url=http://buyarimidex.party/]buy arimidex[/url]

Lämna en kommentar