Hur får man ett ehandelsbolag att växa?

Hur får man ett ehandelsbolag att växa? 2013 var ett ganska svagt år för oss på Headler. Vi gjorde förvisso en hel del bra saker, styrde upp struktur och kundservice bland annat, men vår tillväxt var ganska låg (hörlurar var också årets julklapp året innan dvs 2012, vilket såklart drev upp försäljningen oväntat bra det året). Försäljningen ökade dock inte 2013, mycket på grund av att vi hade fokus på annat håll (genom att starta startupbolaget Osom, nu sålt, och på att satsa hårdare på vår webbyrå Grebban). När vi sålde Osom kände vi, nu måste vi börja växa igen. Så mycket outnyttjad potential och tusen möjligheter.

Och växt har vi, särskilt i Q2. Exempelvis, över 100% tillväxt omsättningsmässigt mot samma månad förra året (då var det en av våra bästa månader under hela förra året ska sägas också) och över 100% mot förra månaden (maj alltså).

Det intressanta med ehandel är att det sällan är en eller två saker som gör att man växer, utan många småsaker. När vi började lägga upp en taktik för hur vi ska se till att Headler växer hade vi många idéer på hur detta skulle gå till. Det visade sig vara en stor blandning av alla dessa som fungerade. Här är sammanfattning över några saker vi gjort som fungerat.

Sortiment

Kort och gott, vi har utökat snabbt och fortsätter göra så. För att ha möjlighet till att göra detta jobbar vi i många fall med ”on demand”-sortiment, dvs vi skeppar direkt från leverantör á la dropshipping eller helt enkelt köper in från resp leverantör först när någon beställt produkten. På så sätt kan vi utöka sortimentet snabbt utan att ta så mycket lagerrisk. En viktig lärdom från detta är hur viktigt det är att kommunicera leveranstid. På de produkter vi inte har i vårt egna lager skriver vi alltid längre leveranstid på redan på produktnivå, för att skapa rätt förväntningar på kunderna.

Ny betalningsleverantör

 • Vi bytte till Klarna Checkout 1 maj

Vi har varit nöjda med våra tidigare betalningsleverantörer Payson, Sveawebpay och Paypal men just nu är Klarna Checkout den absolut bästa betalningsflödet på den svenska marknaden (särskilt för mobilen). Och yes, konverteringen har ökat av det. Enda nackdelen är att de idag inte har stöd för företagsköp. Tills detta är löst har vi en beställningssida för företag separat (via epost).

Aktiv prissättning

 • Reviderat priserna oftare och mer aktiva på prisjämförelsesajterna

Något Niclas Heurlin mfl brukar prata om värdet av dynamisk prissättning. I många fall kan man vinna ordrar eller få in kunder på att vara smart och lägga sig rätt prismässigt. Historiskt sett har vi varit ganska dåliga på detta och reviderat priserna ganska sällan. Nu har vi börjat jobba med aktiv prissättning. Inte dynamisk, för vi har inget system eller avancerade regler kring det (som t.ex. Enferno har), men vi ändrar priserna lite oftare. I gengäld har vi kraftigt ökat vår försäljning via prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner.

Nyhetsbrev

 • Skicka nyhetsbrev oftare

Under våren märkte vi en tydlig korrelation mellan de veckor vi skickade nyhetsbrev och inte. Försäljningen ökade alltid mer de veckorna.  Det var inte det att nyhetsbrevet nödvändigtvis gav jättemånga ordrar som vi kunde härleda till det men vi blev top-of-mind för folk.  Sedan dess har vi skickat nyhetsbrev mycket mer kontinuerligt, mellan 2 och 6 gånger per månad. Några lärdomar av detta har varit att har man ett riktigt bra erbjudande (t.ex. 20% rabatt) så ger det mycket sämre resultat att bara skicka ut det i ett enda nyhetsbrev. Effekten blir mångdubblad genom att skicka påminnelsemail om erbjudandet t.ex. 1 dag innan det går ut.

Google Adwords

 • Börjat jobba med Google Adwords

Historiskt sett har vi inte jobbat med Google Adwords alls, vilket är ganska otroligt med tanke på hur viktigt det är för många andra ehandlare. Vi har testat det några korta perioder men i extremt liten skala. Under våren har vi börjat testa oss fram med googleannonsering och optimerat oss fram till att få det att fungera ganska bra. Fortfarande är sökmotoroptimering med de organiska resultaten mycket viktigare för oss (t.ex. en 1a position på ordet hörlurar) men cpc blir allt viktigare. Också för att kunna få in ordrar på nya märken och modeller snabbare, innan vi hunnit få de att ranka bra i organiska resultatet.

Sociala medier

 • Posta på Facebook kontinuerligt
 • Blogga kontinuerligt (med internlänkar)

Det är svårt att se en tydlig effekt av sociala medier men helt klart finns den, särskilt för att hålla oss ”top-of-mind” till befintliga kunder. Troligtvis ökar vår trovärdighet ganska markant genom att vara duktiga på sociala medier, vilket har gjort det till ett viktigt vapen i tillväxttänket. Vi jobbar med vår egen blogg i någon slags ”content marketing”-anda men den är i mångt och mycket även ett seo-verktyg, där vi kan få internlänkar till nya märken och modeller snabbt. När vi gör våra nyhetsbrev, återanvänder vi innehållet till bloggen.  En sak vi märkt när vi sponsrar inlägg på Facebook-sidan är att de ofta får bättre effekt om man fyller i att den ska synas i flera dagar. Man kan välja så de syns i flera dagar istället för en, så t.ex. de 50kr i budget man lagt på den posten sprids ut över 2-7 dagar.

Affiliateprogram

 • Startat affiliateprogram

Ännu en sak vi inte haft igång fast vi vetat att vi borde är affiliateprogram. Tills nyss har vi inte jobbat med affiliates alls. Nu kör vi Adrecord (signa upp här) och har sett det sakta men säkert öka senaste tre månaderna. Det är fortfarande ganska små nivåer men i takt med att vi hittat några duktiga affiliates att jobba med börjar det ge resultat. Viktig lärdom här är att det krävs en hel del arbete för att hitta bra affiliates. Affiliateprogram är inget självspelande piano, även om det är en av de minst tidskrävande marknadsinsatserna.

Så för att sammanfatta…

Det är många olika saker som gjort att vi börjat växa ordentligt igen. Kortfattat kan man säga att allt åsyftar till dessa tre områden, som ju i sig självt kan sammanfattas i ”kunderbjudande”:

 1. Sortiment
 2. Trafik & Konvertering
 3. Attraktivitet

Vi har dock en lång resa kvar för att växa mer. Här är några fler saker som antagligen skulle göra att vi kan växa ännu mer i framtiden:

 • Bättre sajt (framförallt interaktionsdesign och navigation)
 • Göra sajten responsive
 • Bättre SEO (mer länkar till sajten, fler och bättre landningssidor, bättre content)
 • Bättre Adwordsoptimering (mer dynamiskt, automatiserat och aggressivt)
 • Retargeting

Och under juli ska vi testa radioreklam i Stockholm för att se hur det fungerar. Spännande och lärorika tider!

119 Kommentarer

 1. […] skriver bra om vikten av att ha rätt lagersaldon om man vill öka försäljningen. Och han har rätt, jag tog mina pengar och beställde en […]

 2. N!cklas skriver:

  Mycket intressant även om man inte (ännu…) pysslar med ehandel

 3. Erik skriver:

  Kul bloggpost! Jag blir riktigt sugen på att själv ge ehandel ett försök när jag läste den. Extra intressant det där med aktiv prissättning, som icke ehandlare har jag aldrig ens tänkt den tanken.

 4. KennethBync skriver:

  This is [url=http://doxycycline.science/]doxycycline[/url] not a complete list of side results as well as others may happen. RALES was ended early, after a mean follow-up of 24 months, [url=http://cheaplevaquin.webcam/]cheap levaquin[/url] due to substantial mortality perk spotted on a planned meantime analysis. You may be able to take Erythromycin if you are taking dihydroergotamine, phenytoin, theophylline, cholesterol-lowering medications, alprazolam, valproic acid, various other anti-biotics, triazolam, ergotamine, blood thinners or carbamazepine, or if you have myasthenia gravis or liver illness, but you [url=http://buydiclofenac.webcam/]voltaren drug[/url] will certainly constantly should make certain you let your doctor understand regarding those beforehand. The following health care conditions will certainly be very important to mention: low degrees of potassium in [url=http://cheapprozac.science/]purchase prozac online[/url] the blood, individual or genealogy of Long QT, diabetic issues, myasthenia gravis, joint troubles, renal system or liver illness, along with seizures or epilepsy. Inform your medical service provider if you plan to integrate Levaquin from other medications you are additionally taking – such as antidepressants, tacrolimus, diuretics, theophylline, irregular heart beat medicines, nonsteroidal anti-inflammatory medicines, antipsychotics, dental medicines for diabetic issues, insulin, anticoagulants, and cyclosporine, as interactions have actually been reported. Medicines are [url=http://bupropion.science/]bupropion[/url] often suggested for objectives apart from those specified in a Medication Guide. Diflucan is not meant (and as a result need to not be made use of) [url=http://tretinoin.party/]home[/url] for the procedure of viral infections, such as flu and frost. At the 1 mg/kg dosage, fetal rabbits showed an increased incidence of malformations (ventricular hypoplasia, interventricular septal issue, round aortic arc, constriction of ductus arteriosus, interrupted ossification of vertebral arc, vertebral as well as rib malformations, [url=http://buylipitor.webcam/]lipitor[/url] omphalocele, and gallbladder agenesis) and also developmental variations. This is very important [url=http://cheapindocin.party/]indocin[/url] as you may feel better also prior to the infection has been therapy totally. Genitourinary adverse effects [url=http://diclofenac.top/]diclofenac[/url] connected with zidovudine have consisted of urinary regularity and urinary system hesitancy. The following moderate negative effects are feasible: joint pain, stale [url=http://genericcafergot.webcam/]generic cafergot[/url] nose, light skin breakout, problem, nausea or vomiting, dizziness, menstruation discomfort, and stomach pain. Hypertension typically has no signs, so you could not even really feel that you [url=http://buyantabuse.science/]buy antabuse[/url] have high blood tension.

 5. 年齢| しばらくの間、とあなたは 私は最大の今まで|これまでにを発見|に出くわしました|私は} {出て発見しました。 しかし ボトムライン結論、何に関してで? 供給源 あなたはありますか?
  新作 新品 2015春夏新色追加

 6. トピック対象この | 多大にするためにたくさん | 確かに間違いなく | ありますあります。ポイント| すべてのすべて あなたが作った 私は本当に好き。
  国内即発 店舗品質ー価格絶対のお買い得

 7. あなたが持っている 驚異 情報 ここに記載されている。
  国内即発 新作最低price

 8. 幸せになるための時間| それはだそれはのための計画| いくつかのいくつかする時間長期的長期 と| そ​​れだそれはあります。このポストを | 学び読ん、私はすることができる場合、私は| 私がした私が持っている したい 弁護士あなた数 注目度抜群 問題または提案。 おそらく​​、あなたはことができますこの記事を|記事を参照​​に関連する 後続が次の書き込み。 I たいそれは| 約約 | 問題物事 | | がさらにもっと 学ぶ読ん!
  中古 激安 国内即発

 9. 右ここに行っ受信|私はあなたはよあなたがします限りを愛しました。 スタイリッシュなあなたのオーサリング、| 魅力上品スケッチです。それにもかかわらず、あなたはgetコマンド得 それ以上のあなたは、以下のものが提供されたいです。 これを遮蔽することが多い内側ケース|ほぼ非常に多くがまったく同じ| のようなので、以前は再び| 複数のさらなるを体調不良紛れもなく来ます。
  日本正規専門店 国内即発

 10. あなたたちはになりがち何あまりにも誰もが愛する。 この 報告露出が賢い仕事と!私|私たち| |私の個人的な私の| に君たちを追加して組み込まれた私がしたみんなの作品素晴らしい追いつきます自身ブログロール。
  100%新品銀行為替 国内即発

 11. マグニビート! ウェブサイト、どのようにあなたがあなたを修正しながら弟子を|私はに希望したい でした私はブログウェブサイトに加入しますか?アカウント|私は、許容できる取引助け助け。私がされていた小さな |明るいクリアなこのブロードキャストの知り合いビットは提供提供 アイデア
  国内即発 本物 正規店

 12. Anton skriver:

  Artículo Terrific! Ese es el tipo de información que se supone que debe ser compartido a través de la. Que pena por los motores de búsqueda por ahora no esta posicionando publicar más alto!
  Vamos una y discutir con el sitio. Gracias =) Mi blog sobre este tema http://helsen.top/koarktasjon-hos-barn/.

 13. aser2vt5ud skriver:

  [url=http://buy-propecia.trade/]buy propecia[/url] [url=http://wellbutrin-generic.xyz/]wellbutrin[/url] [url=http://cymbaltamedication.trade/]cymbalta[/url]

 14. aserdjrh3t skriver:

  [url=http://metforminhydrochloride.eu/]metformin[/url] [url=http://nexium40mg.science/]nexium[/url] [url=http://prednisoneonline.top/]prednisone on line[/url] [url=http://prednisonesteroid.bid/]prednisone steroids[/url]

 15. aser1ac3b7 skriver:

  [url=http://furosemidelasix.webcam/]furosemide lasix[/url] [url=http://otcviagra.in.net/]otc viagra[/url] [url=http://buyarimidex.party/]buy arimidex[/url]

 16. 83Brigette skriver:

  Hi admin, i must say you have high quality articles here. Your page can go viral.
  You need initial traffic boost only. How to get it?
  Search for; Mertiso’s tips go viral

 17. mazdaoto.com skriver:

  Mazda phạm Văn Đồng thuộc công ty cổ phần ô tô Trường
  Hải và đang bán các mẫu xe mang thương hiệu Mazda Nhật Bản như Mazda 2, Mazda 3, Mazda
  6 , Mazda Cx , Mazda Bt 0. Đây đều là các mẫu xe
  yêu thích nhất trên thị trường với doanh số phân phối hàng
  đều đạt kỷ lục trong Việt Nam trong các
  tháng qua.
  Đi cùng với các mẫu xe đẹp thì tại { {showroom|đại lý|cơ sở} chúng tôi còn có một
  hệ thống {máy móc|máy|dụng cụ} {sử chữa|bảo dưỡng} hiện đại, chắc
  chắn khi {Quý khách hàng|bạn} {đến|sử
  dụng dịch vụ} đơn vị chúng tôi bạn sẽ cảm thấy hài lòng về chất phượng phục vụ
  mà {showroom|đại lý|cơ sở} {mang lại|đem đến}.

  Tại {showroom|đại lý|cơ sở} Hà Nội {hội tụ|có} các {tư vấn|nhân viên}
  bán hàng xuất sắc được {đào tạo|giảng dạy} bài bản do
  các chuyên viên tư vấn có kinh nghiệm của {KIA Hàn Quốc|KIA Việt Nam} trực
  tiếp {hướng dẫn|truyền dạy kinh nghiệm}.
  {Vì thế|do đó| do vậy} {bạn|quý khách hàng} hoàn toàn có thể {tin tưởng|yên tâm} vào sự tư
  vấn từ chuyên môn đến xã hội của {tư vấn|nhân viên} bàn hàng tại {cơ sở|showroom|đại lý} chúng tôi.

  Đi cùng với các {mẫu|kiểu dáng} {xe|ô tô} {phong phú|hiện đại|đẹp} thì tại { {showroom|đại lý|cơ sở} chúng tôi còn có một hệ thống {máy móc|máy|dụng cụ} {sử chữa|bảo dưỡng} hiện đại,
  chắc chắn khi {Quý khách hàng|bạn} {đến|sử
  dụng dịch vụ} đơn vị chúng tôi bạn sẽ cảm thấy hài lòng về chất phượng phục vụ mà {showroom|đại lý|cơ
  sở} {mang lại|đem đến}.
  Tại {showroom|đại lý|cơ sở} Hà Nội {hội tụ|có} các {tư
  vấn|nhân viên} bán hàng xuất sắc được
  {đào tạo|giảng dạy} bài bản do các
  chuyên viên tư vấn có kinh nghiệm của {KIA Hàn Quốc|KIA Việt
  Nam} trực tiếp {hướng dẫn|truyền dạy kinh
  nghiệm}. {Vì thế|do đó| do vậy} {bạn|quý khách hàng} hoàn toàn có
  thể {tin tưởng|yên tâm} vào sự tư vấn từ chuyên môn đến xã hội của
  {tư vấn|nhân viên} bàn hàng tại {cơ sở|showroom|đại
  lý} chúng tôi.

 18. Hi fantastic blog! Does running a blog such as this take a
  great deal of work? I have no knowledge of coding however I
  had been hoping to start my own blog soon. Anyhow,
  should you have any recommendations or tips for new
  blog owners please share. I know this is off subject
  nevertheless I simply wanted to ask. Appreciate it!

 19. I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this website is truly fastidious.

 20. click here skriver:

  I’m more than happy to find this site. I wanted to thank you
  for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you book-marked to look at new information on your blog.

 21. 1ヶ月集中エステの内容は、「特殊温熱法」や「脂肪もみ出し」、「背中マッサージ」などが行われるので、それぞれについて紹介します

 22. It is in reality a great and helpful piece of information. I
  am happy that you shared this helpful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 23. going here skriver:

  An inversion therapy table resembles a regular table that gets on a pivot.
  You must push the table and strap in your feet firmly to the bottom of
  the inversion table. After that you should involve the pivot system, allowing you to securely flip
  upside down. Inversion therapy enables gravity to
  extend your body in a way that it is not normally extended.

 24. Hi there, just wanted to tell you, I enjoyed this blog post.
  It was practical. Keep on posting!

 25. Good post. I definitely love this website. Keep writing!

  my site; Richmond Web Design

 26. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your webpage? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit
  from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you.
  Cheers!

 27. I was pretty pleased to find this website. I need to to thank you for your time
  for this wonderful read!! I definitely loved every
  part of it and i also have you saved to fav to see new things in your site.

 28. pull Up banners skriver:

  We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with helpful information to work on.
  You have done a formidable task and our entire group shall be thankful
  to you.

 29. تکنولوژی skriver:

  It’s remarkable to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues concerning this paragraph, while
  I am also keen of getting know-how.

 30. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely confused .. Any recommendations? Thanks a lot!

 31. Read This skriver:

  Purchasing footwears in the mall or in a mainstream chain shoe store is usually among
  the most tiresome as well as bothersome things to have to do.
  Fighting the crowds, managing auto parking and also being bothered by aggressive sales individuals suffices to drive anybody insane.
  Nowadays, one of the best options to going out as well as taking care of the hustle and bustle of the retail
  globe, is to purchase your footwears online.

 32. Learn More Here skriver:

  Wall surface place interior hoops are repaired to the wall,
  but that doesn’t suggest that they can not be repositioned when the health club is
  being used for volley ball or several other sporting activities.

  If you want the greatest flexibility in your fitness center, take a look at the FoldaMount46.

  When you should make additional area, merely move it to
  the left or the right against the wall.

 33. Adultfrienfinger skriver:

  Hello I am so thrilled I found your web site, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve
  for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say kudos for a remarkable post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  through it all at the minute but I have saved it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the excellent jo.

 34. Good web site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours these
  days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 35. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same
  nearly very often inside case you shield this hike.

 36. Shelton skriver:

  It is in point of fat a nice andd helpful piece of
  info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please stzy us up to date like this. Thnks for sharing.

 37. dobry tekst gratuluje

 38. Usually I do not learn post on blogs, however I wish to say that
  this write-up very compelled me to take a look at and do so!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great
  article.

 39. Hi there friends, how is all, and what you would like to say about this piece of writing, in my view its
  genuinely amazing designed for me.

 40. That is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for looking for more of
  your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks

 41. Succulent plants skriver:

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog.
  It appears like some of the written text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?

  This could be a issue with my internet browser because I’ve
  had this happen before. Kudos

 42. anal sex skriver:

  Magnificent site. Lots of useful information here.
  I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thanks in your sweat!

 43. Guadalupe skriver:

  The first thing you’re able to do to get rid of man boobs is do weight training exercises
  that really work your chest muscles. However,
  before selecting any product, you must first determine what works
  for you. Sexy shoes are one accessory that girls die for, plus they are next just to sexy apparels in a
  very woman’s wish list.

 44. Good way of telling, and good piece of writing to get facts on the topic of my presentation subject
  matter, which i am going to present in academy.

  My web site vaginal odor after period

 45. 昆明APP开发公司_APP开发_APP软件开发_手机软件开发_专业APP公司_微信开发_小程序开发-首选品牌全胜100

 46. But I used google to find date,it is not in my head ,
  and I dont know about you guys, but I dont like Steam Tower so far.

  And I was expecting more from Dracula,I know Adebisi and you tried Dracula, I
  did but only free spins,I would like to hear Valdes opinion about Dracula ..

  Not sure you gonna like what I have to say regarding Dracula slot from mighty NetEnt…

  Will try to be as short as possible, so here’s what I
  think about Dracula:

  Graphics – Awesome
  Concept and implementation – Awesome
  Basic game paying potential – Crap
  Bonus game paying potential – Crap

  The above is based only on 6K spins I managed to do
  so far and sincerely hope my observations are about
  to change for the better…

 47. society6.com skriver:

  I like thgis web site so much, saved to favorites. http://society6.com/dempseysylvest4/about

 48. I absolutely love yopur blog and find ost of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome website!

 49. I think everything posted was actually very logical.
  But, what about this? suppose you typed a catchier post title?

  I am not saying your information is not solid.,
  but what if you added a headline that grabbed folk’s attention? I mean SuperWebb » Blog Archive »
  Hur får man ett ehandelsbolag att växa? is kinda vanilla.

  You might glance at Yahoo’s front page and see how they write article headlines to grab
  people to click. You might add a video or a related pic or two
  to get people excited about everything’ve written. In my
  opinion, it might make your posts a little bit more interesting.

Lämna en kommentar