Webbdesign-trender för 2009

Vi webbdesigners gillar att experimentera med olika tekniker och former, testa på nya ovanliga metoder som på så sätt medför nya trender. Webbdesign är i allra högsta grad mode och det som är populärt nu behöver inte alls vara populärt nästa år. Trenderna går snabbt på webben och det gäller att hänga med. För att hålla koll på läget är ett tips att hänga på diverse olika css gallerier.

2008 och hela ”web 2.0″ var och är mycket övertoningar, glossy, gradients, speglingar och starka färger. 2009 kommer även att innehålla delar av detta men kommer att bli något mattare, handskrivet, genomskinligt med PNG transparans, större fonter och mer variation (med tekniker som typeface, cufon och sifr), bättre användargränssnitt, ”magasin-looken”,  slideshows-bild-spel, fönster boxar (lightboxes) för centrala delar av innehållet med andra generationens popup-fönster och mycket mer mediablock med mer rörlig bild för presentationer. Mer o mer trender som kommit på det senaste är reliefstämplar/boktryck på delar av grafiska element i designen. En stor trend i år är att allt bygger på olika Opensource-verktyg som både gör det enkelt, snabbt och lätt att jobba och komma igång med. Gratis och licensfritt. Det blir även vanligare att en webbyrå jobbar med wordpress. Traffic Light Webbyrå Stockholm är ett sådant exempel.

Smashing Magazine är en stor aktör som brukar skriva mycket om trender på webben, här är en mer detaljerad trendanalys för 2009 och en annan här.

Lämna en kommentar