Hur får man ett ehandelsbolag att växa?

Hur får man ett ehandelsbolag att växa? 2013 var ett ganska svagt år för oss på Headler. Vi gjorde förvisso en hel del bra saker, styrde upp struktur och kundservice bland annat, men vår tillväxt var ganska låg (hörlurar var också årets julklapp året innan dvs 2012, vilket såklart drev upp försäljningen oväntat bra det året). Försäljningen ökade dock inte 2013, mycket på grund av att vi hade fokus på annat håll (genom att starta startupbolaget Osom, nu sålt, och på att satsa hårdare på vår webbyrå Grebban). När vi sålde Osom kände vi, nu måste vi börja växa igen. Så mycket outnyttjad potential och tusen möjligheter.

Och växt har vi, särskilt i Q2. Exempelvis, över 100% tillväxt omsättningsmässigt mot samma månad förra året (då var det en av våra bästa månader under hela förra året ska sägas också) och över 100% mot förra månaden (maj alltså).

Det intressanta med ehandel är att det sällan är en eller två saker som gör att man växer, utan många småsaker. När vi började lägga upp en taktik för hur vi ska se till att Headler växer hade vi många idéer på hur detta skulle gå till. Det visade sig vara en stor blandning av alla dessa som fungerade. Här är sammanfattning över några saker vi gjort som fungerat.

Sortiment

Kort och gott, vi har utökat snabbt och fortsätter göra så. För att ha möjlighet till att göra detta jobbar vi i många fall med ”on demand”-sortiment, dvs vi skeppar direkt från leverantör á la dropshipping eller helt enkelt köper in från resp leverantör först när någon beställt produkten. På så sätt kan vi utöka sortimentet snabbt utan att ta så mycket lagerrisk. En viktig lärdom från detta är hur viktigt det är att kommunicera leveranstid. På de produkter vi inte har i vårt egna lager skriver vi alltid längre leveranstid på redan på produktnivå, för att skapa rätt förväntningar på kunderna.

Ny betalningsleverantör

 • Vi bytte till Klarna Checkout 1 maj

Vi har varit nöjda med våra tidigare betalningsleverantörer Payson, Sveawebpay och Paypal men just nu är Klarna Checkout den absolut bästa betalningsflödet på den svenska marknaden (särskilt för mobilen). Och yes, konverteringen har ökat av det. Enda nackdelen är att de idag inte har stöd för företagsköp. Tills detta är löst har vi en beställningssida för företag separat (via epost).

Aktiv prissättning

 • Reviderat priserna oftare och mer aktiva på prisjämförelsesajterna

Något Niclas Heurlin mfl brukar prata om värdet av dynamisk prissättning. I många fall kan man vinna ordrar eller få in kunder på att vara smart och lägga sig rätt prismässigt. Historiskt sett har vi varit ganska dåliga på detta och reviderat priserna ganska sällan. Nu har vi börjat jobba med aktiv prissättning. Inte dynamisk, för vi har inget system eller avancerade regler kring det (som t.ex. Enferno har), men vi ändrar priserna lite oftare. I gengäld har vi kraftigt ökat vår försäljning via prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner.

Nyhetsbrev

 • Skicka nyhetsbrev oftare

Under våren märkte vi en tydlig korrelation mellan de veckor vi skickade nyhetsbrev och inte. Försäljningen ökade alltid mer de veckorna.  Det var inte det att nyhetsbrevet nödvändigtvis gav jättemånga ordrar som vi kunde härleda till det men vi blev top-of-mind för folk.  Sedan dess har vi skickat nyhetsbrev mycket mer kontinuerligt, mellan 2 och 6 gånger per månad. Några lärdomar av detta har varit att har man ett riktigt bra erbjudande (t.ex. 20% rabatt) så ger det mycket sämre resultat att bara skicka ut det i ett enda nyhetsbrev. Effekten blir mångdubblad genom att skicka påminnelsemail om erbjudandet t.ex. 1 dag innan det går ut.

Google Adwords

 • Börjat jobba med Google Adwords

Historiskt sett har vi inte jobbat med Google Adwords alls, vilket är ganska otroligt med tanke på hur viktigt det är för många andra ehandlare. Vi har testat det några korta perioder men i extremt liten skala. Under våren har vi börjat testa oss fram med googleannonsering och optimerat oss fram till att få det att fungera ganska bra. Fortfarande är sökmotoroptimering med de organiska resultaten mycket viktigare för oss (t.ex. en 1a position på ordet hörlurar) men cpc blir allt viktigare. Också för att kunna få in ordrar på nya märken och modeller snabbare, innan vi hunnit få de att ranka bra i organiska resultatet.

Sociala medier

 • Posta på Facebook kontinuerligt
 • Blogga kontinuerligt (med internlänkar)

Det är svårt att se en tydlig effekt av sociala medier men helt klart finns den, särskilt för att hålla oss ”top-of-mind” till befintliga kunder. Troligtvis ökar vår trovärdighet ganska markant genom att vara duktiga på sociala medier, vilket har gjort det till ett viktigt vapen i tillväxttänket. Vi jobbar med vår egen blogg i någon slags ”content marketing”-anda men den är i mångt och mycket även ett seo-verktyg, där vi kan få internlänkar till nya märken och modeller snabbt. När vi gör våra nyhetsbrev, återanvänder vi innehållet till bloggen.  En sak vi märkt när vi sponsrar inlägg på Facebook-sidan är att de ofta får bättre effekt om man fyller i att den ska synas i flera dagar. Man kan välja så de syns i flera dagar istället för en, så t.ex. de 50kr i budget man lagt på den posten sprids ut över 2-7 dagar.

Affiliateprogram

 • Startat affiliateprogram

Ännu en sak vi inte haft igång fast vi vetat att vi borde är affiliateprogram. Tills nyss har vi inte jobbat med affiliates alls. Nu kör vi Adrecord (signa upp här) och har sett det sakta men säkert öka senaste tre månaderna. Det är fortfarande ganska små nivåer men i takt med att vi hittat några duktiga affiliates att jobba med börjar det ge resultat. Viktig lärdom här är att det krävs en hel del arbete för att hitta bra affiliates. Affiliateprogram är inget självspelande piano, även om det är en av de minst tidskrävande marknadsinsatserna.

Så för att sammanfatta…

Det är många olika saker som gjort att vi börjat växa ordentligt igen. Kortfattat kan man säga att allt åsyftar till dessa tre områden, som ju i sig självt kan sammanfattas i ”kunderbjudande”:

 1. Sortiment
 2. Trafik & Konvertering
 3. Attraktivitet

Vi har dock en lång resa kvar för att växa mer. Här är några fler saker som antagligen skulle göra att vi kan växa ännu mer i framtiden:

 • Bättre sajt (framförallt interaktionsdesign och navigation)
 • Göra sajten responsive
 • Bättre SEO (mer länkar till sajten, fler och bättre landningssidor, bättre content)
 • Bättre Adwordsoptimering (mer dynamiskt, automatiserat och aggressivt)
 • Retargeting

Och under juli ska vi testa radioreklam i Stockholm för att se hur det fungerar. Spännande och lärorika tider!

511 Kommentarer

 1. Fantastic postings Cheers!

 2. m3ga gl skriver:

  Up, up and away! Amazing pilot’s-eye view pictures show just what it’s like to be one of the Red Arrows
  By Alex Matthews For Mailonline

  Published: 19:28, 25 April 2017 | Updated: 19:49, 25 April 2017

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Pictured: The iconic jets of the RAF’s Red Arrows fly in formation over Doncaster Sheffield Airport in East Yorkshire

  Photos taken from cockpit of jet over skies of East Yorkshire 

  SAC Hannah Beevers captured images of various local landmarks

  RAF Squadron renowned for daring displays with its nine red jets

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Pictured: Red Arrows fly over the Humber Bridge, near Kingston upon Hull, as the Squadron takes part in a training exercise

  Incredible pilot’s-eye view pictures show what it is like to fly in the Red Arrows.

  The photos where taken from the cockpit of the iconic jets as the squadron trained over the skies of East Yorkshire.

  Team photographer SAC Hannah Beevers captured images from the backseat of Red 10’s jet – showing her comrades flying in formation.

  The shots show the Squadron flying over York Minster, the Humber Bridge and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire.

  The Squadron is renowned for daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago.

  The Red Arrows begin training for the forthcoming season almost as soon as the previous year has ended.

  Preparation starts with small groups of three or four aircraft formations and the formations grow in aircraft number as training progresses.

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  The Squadron, pictured passing over Humberside Airport, is renowned for its daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  The Squadron flew over the Humber Bridge, and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Red Arrows’ training – pictured, the Squadron passing over Humberside airport – starts with small groups of three or four aircraft formations and then the formations grow in aircraft number as preparation progresses

  Doncaster Sheffield Robin Hood Airport

  Most watched News videos

  Rishi Sunak tries to get Prince William’s attention at D-Day event

  Prince William makes surprise stop in Arromanches in Normandy

  King Charles and Queen Camilla meet veterans at D-Day memorial

  Biden commemorates 80th anniversary of D-Day in Normandy

  ’We are inspired': War veteran shares sweet moment with Zelensky

  D-Day veterans in wheelchairs receive thunderous applause

  Russian soldier says troops being MINCED in Ukraine ’bloodbath’

  BBC live records person swearing ’French a******s’ on D-Day coverage

  Camilla ’flattered’ as D-Day veteran gives her a kiss on her hand

  Camilla overcome with emotion as war hero recalls harrowing memories

  Camilla meets D-Day veteran Eric Bateman who moved her to tears

  Moment police run bike thief off the road before arresting them

  Comments 37
  Share what you think

  Newest

  Oldest

  Best rated

  Worst rated

  View all

  The comments below have not been moderated.

  View all
  The views expressed in the contents above are those of our users and do not necessarily reflect the views of MailOnline.

  We are no longer accepting comments on this article.

  Back to top

  Home

  News

  Royals

  U.S.

  Sport

  Showbiz

  Femail

  Health

  Science

  Money

  Travel

  Podcasts

  Shopping

  Discounts

  Sitemap Archive Video Archive Authors Topics Index Mobile Apps Screensaver RSS Text-based site Reader Prints Our Papers Top of page
  Daily Mail Mail on Sunday This is Money Metro Jobsite Mail Travel

  Published by Associated Newspapers Ltd

  Part of the Daily Mail, The Mail on Sunday & Metro Media Group

  dmg media Contact us How to complain Leadership Team Advertise with us Contributors Terms Subscription Terms & Conditions Do not sell or share my personal information About MailOnline Cookie Settings Privacy policy & cookies

 3. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too great.
  I really like what you have acquired here, certainly like what
  you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 4. Up, up and away! Amazing pilot’s-eye view pictures show just what it’s like to be one of the Red Arrows
  By Alex Matthews For Mailonline

  Published: 19:28, 25 April 2017 | Updated: 19:49, 25 April 2017

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Pictured: The iconic jets of the RAF’s Red Arrows fly in formation over Doncaster Sheffield Airport in East Yorkshire

  Photos taken from cockpit of jet over skies of East Yorkshire 

  SAC Hannah Beevers captured images of various local landmarks

  RAF Squadron renowned for daring displays with its nine red jets

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Pictured: Red Arrows fly over the Humber Bridge, near Kingston upon Hull, as the Squadron takes part in a training exercise

  Incredible pilot’s-eye view pictures show what it is like to fly in the Red Arrows.

  The photos where taken from the cockpit of the iconic jets as the squadron trained over the skies of East Yorkshire.

  Team photographer SAC Hannah Beevers captured images from the backseat of Red 10’s jet – showing her comrades flying in formation.

  The shots show the Squadron flying over York Minster, the Humber Bridge and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire.

  The Squadron is renowned for daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago.

  The Red Arrows begin training for the forthcoming season almost as soon as the previous year has ended.

  Preparation starts with small groups of three or four aircraft formations and the formations grow in aircraft number as training progresses.

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  The Squadron, pictured passing over Humberside Airport, is renowned for its daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  The Squadron flew over the Humber Bridge, and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire

  © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

  Red Arrows’ training – pictured, the Squadron passing over Humberside airport – starts with small groups of three or four aircraft formations and then the formations grow in aircraft number as preparation progresses

  Doncaster Sheffield Robin Hood Airport

  Most watched News videos

  Suella Braverman embraces TikTok for General Election Campaign

  Hit and miss! Free runner trashes ancient city as jump stunt goes wrong

  New footage emerges of terrified calf being rammed by police car

  Euros fan ’sent to stay in an abandoned dungeon’ by Booking.com

  Calf rammed by cops recovering at home days after incident

  Campaigner slams police ramming cow as ’worst’ case of animal cruelty

  Hooded man tries to enter BBC actress’ car at London traffic lights

  White House: Biden freezing videos are ’deceptive’ cheap fakes

  Terrifying moment large hammerhead shark spotted near Spanish shore

  Shocking moment motorist runs over man on an electric bike

  Horrifying footage shows aftermath of savage pitbull attack on man

  Eyewitnesses recall moment police brutally rammed cow in street

  Comments 37
  Share what you think

  Newest

  Oldest

  Best rated

  Worst rated

  View all

  The comments below have not been moderated.

  View all
  The views expressed in the contents above are those of our users and do not necessarily reflect the views of MailOnline.

  We are no longer accepting comments on this article.

  Back to top

  Home

  News

  Royals

  U.S.

  Sport

  Showbiz

  Femail

  Health

  Science

  Money

  Travel

  Podcasts

  Shopping

  Discounts

  Sitemap Archive Video Archive Authors Topics Index Mobile Apps Screensaver RSS Text-based site Reader Prints Our Papers Top of page
  Daily Mail Mail on Sunday This is Money Metro Jobsite Mail Travel

  Published by Associated Newspapers Ltd

  Part of the Daily Mail, The Mail on Sunday & Metro Media Group

  dmg media Contact us How to complain Leadership Team Advertise with us Contributors Terms Subscription Terms & Conditions Do not sell or share my personal information About MailOnline Cookie Settings Privacy policy & cookies

 5. id=”firstHeading” class=”firstHeading mw-first-heading”>Search results

  Help

  English

  Tools

  Tools
  move to sidebar hide

  Actions

  General

 6. What’s up, all the time i used to check website posts here early in the break of
  day, as i like to find out more and more.

 7. vio88 skriver:

  It’s amazing to go to see this website and reading the
  views of all friends regarding this paragraph, while I am also zealous
  of getting knowledge.

 8. detroit bus skriver:

  Why people still use to read news paprs when in tyis technological world everything is available onn web?

  Feel free tto surf to my website detroit bus

 9. site link skriver:

  Hello Dear, are you genuinely visiting this web site regularly, if so after that you will without doubt
  obtain good knowledge.

 10. Unquestionably consider that which you stated.
  Your favorite justification appeared to be on the net the easiest factor to
  bear in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other folks consider issues
  that they just don’t understand about. You managed to hit the
  nail upon the top and also defined out the entire thing without having side effect , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

 11. streamerup.com skriver:

  Hi there, I wish for to subscribe for this webpage to get newest updates,
  therefore where can i do it please help.

Lämna en kommentar